perjantai 18. joulukuuta 2015

Strategia ja strategiatyökalut käytännön ratkaisuja?

Löytyipä selkeä ja mielenkiintoinen kirja monelle monimutkaisestakin aiheesta.
Tero Vuorinen. Strategiakirja. 20 työkalua. Talentum. Helsinki 2013. Vuorinen maalaa kokonaiskuvan, pelkistää, perustelee ja havainnollistaa esimerkein. Nostan seuraavaksi esille muutamia strategiatyökaluja, joita olen itse käyttänyt ongelmien ratkaisemiseen ja joissa koen onnistuneeni.

Toiminnan tehostamiseen itsellä hyödyllisinä työkaluina ovat olleet SWOT -analyysi, laajennettuna 9-kenttäanalyysiksi sekä strategiakartta pelkistämään ja tiivistämään strategia yhdelle kuvalle/sivulle. Nämä työkalut olivat hyödyllisiä valmiusyhtymän strategian laatimisessa sekä koulutustoimialan ja pääesikunnan koulutusosaston perustamisen suunnittelussa. Menetelmän käyttö vaatii innostusta, kannustusta ja keskustelua, jotta esille nostetaan todelliset asiat itsestään selvyyksistä. Johtopäätöksenä tulee olla menestystekijät, jotka ovat edellytys, säilytetään tai hankitaan strategian toteuttamiseksi.

Tasapainotettua mittaristoa (Balanced Scorecard) sovelsin valmiusyhtymän tuloskorteissa strategian siirtämiseksi toiminnan ja talouden suunnitteluun ja seurantaan. Sama periaate soveltui myös maavoimien yhteisen laadun varmistamisen tavoitteiden ja mittareiden luomiseen. Mittareiden kehittämisessä parhaaksi menettelyksi osoittautui EFQM-laatujärjestelmän viisiportainen mittaristo: 1 = menettely on kuvattu, 2 = menettelyä sovelletaan, 3 = menettelyä arvioidaan ja sille laaditaan parantamissuunnitelma, 4 = parantamissuunnitelmaa toteutetaan ja 5 = toimenpiteillä pystytään osoittamaan vaikutuksia tuloksiin. Tässä vaarana on monimutkaisuuden voitto yksinkertaisuudesta.

Kolmas esimerkki BSC soveltamisesta on puolustusvoimien Maanpuolustuskoulutusyhdistykseltä tilaaman koulutuksen laatuvaatimukset ja arviointikriteerit. Menettely pilotoitiin 2014 ja on ollut käytössä 2015 alkaen. Yksinkertainen sovellus tulosmittarista ja EFQM-mittaristosta on laatuvaatimusten määrittäminen kaikille toiminnan jatkuvan parantamisen; suunnittelu, toteutus, arviointi ja parantaminen -osa-alueille. Tätä menettelyä sovelsin puolustusvoimien harjoitustoiminnan, aliupseerikoulutuksen, täydennyskoulutuksen ja kertausharjoitusten laadun varmistamiseen. Menettely onnistui todennäköisesti siksi, laadun osoittamiselle oli tarvetta ja sille kehitettiin yksinkertainen tapa. linkki

Uuden ja erilaisen strategian kehittämiseen olen käyttänyt oppivan organisaation mallia henkilöstön osaamisen kehittämiseksi. Vuorinen ei ole katsonut kirjassaan parhaita käytäntöjä (Lessons Learned) strategiatyökaluksi. Minusta se on erittäin tärkeä työkalu strategian toimeenpanossa. Työkalun käyttöön ottaminen käynnistettiin koulutustoimialalla vuonna 2014. Menettelyn onnistumisen varmistaa asian omistajuuksien tunnistaminen ja ratkaisuoikeuksien delegointi mahdollisimman alas.

Kirjassa kuvatun 20 työkalun lisäksi hyödyllisinä työkaluina pidän sotilasjohtamisessa, operatiivisessa suunnittelussa, hyödynnettäviä operaatiolinjoja ja synkronointimatriisia.

Operaatiolinjoilla pyritään kehittämään uutta ja erilaista vastustajan voittamiseksi vaikuttamalla sen voiman lähteeseen. Operaatiolinjoilla kuvataan valitut toimintalinjat nykytilasta osatavoitteiden kautta haluttuun loppuasetelmaan. Operaatiolinjoihin liitetään ratkaisukohdat, päätöksentekopisteet ja numeroidaan ne suunniteltuun vaikuttamisjärjestykseen keskinäisen tarkastelun perusteella. Sodan käynnissä voitto saadaan jakamalla omat voimat tarkoituksella epätasaisesti sekä sotaliikkeellä, joka sisältää ensinnäkin vastustajan pysäyttämisen, kuluttamisen tai harhauttamisen ja toiseksi ratkaisevan, yllättävän iskun vastustajan lyömiseksi.

Synkronointimatriisilla pyritään toimimaan tehokkaammin aikauttamalla oma toiminta ja liittämällä osatehtävät kokonaisuuteen ja lisäämään yhteisvaikutusta sekä optimoimaan aina rajallisten resurssien käyttö. Synkronointitaulukon avulla operaatiolinjojen tehtävät aikautetaan optimaaliseen ja toisiaan tukevaan järjestykseen operaation ajalle on se sitten vuosia, kvartaaleja tai kuukausia. Sodan käynnin periaatteita soveltaen, tulisi pyrkiä nopeuteen, liikkeeseen ja tempoon aloitteen säilyttämiseksi itsellä.

Strategiseen suunnitteluun ja strategioiden toteuttamiseen on sovellettavissa useita käytännön työkaluja. Toivottavaa on, että ne syrjäyttävät usein käytössä olevia menettelyjä kuten RAHI ravista hihasta, MUTU musta tuntuu, EINY ei nyt ole aikaa, SITKU sitten kun on aikaa ja MUTKU mutta kun sekä varsin yleinen EISOME ei sovellu meille.

Löydät etusivulla ja alla olevien tunnisteiden avulla muita näkökulmia johtamiseen. Ole hyvä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä mieltä sinä olet tekstistä? Ota kantaa.
Kaikki kommentit ovat tervetulleita!